0. Por – Informacje ogólne
1. Por Pancho
2. Por Starozagórski Kamush
3. Por Juhas
4. Por Carentan
5. Por Janosik
0. Por – Informacje ogólne
Por jest rośliną z rodziny amatylkowatych. Jest to roślina dwuletnia i pochodzi z Azji mniejszej. Uprawiana jest już od starożytności – w szczególności na terenach Egiptu, Grecji. W średniowieczu por trafił do Europy w tym do Polski. Por jest symbolem narodowym Walii.
1. Por Pancho
O odmianie
Preferowane stanowisko: słoneczne
Nawodnienie: umiarkowana wilgotność
Odczyn podłoża: obojętny
Rodzaj gleby: żyzna
Cechy indywidualne: do gruntu
Zbiory: lato
Kolor owoców: zielony
Przydatność do spożycia: deserowe
2. Por Starozagórski Kamush
O odmianie
Preferowane stanowisko: słoneczne
Nawodnienie: umiarkowana wilgotność
Odczyn podłoża: obojętny
Rodzaj gleby: żyzna
Cechy indywidualne: do gruntu
Zbiory: lato
Kolor owoców: biały
Przydatność do spożycia: deserowe
3. Por Juhas
O odmianie
Preferowane stanowisko: słoneczne
Nawodnienie: umiarkowana wilgotność
Odczyn podłoża: obojętny
Rodzaj gleby: żyzna
Cechy indywidualne: do gruntu
Zbiory: jesień
Kolor owoców: zielony
Przydatność do spożycia: deserowe
4. Por Carentan
O odmianie
Preferowane stanowisko: słoneczne
Nawodnienie: umiarkowana wilgotność
Odczyn podłoża: obojętny
Rodzaj gleby: żyzna
Cechy indywidualne: do gruntu
Zbiory: Wiosna
Kolor owoców: zielony
Przydatność do spożycia: deserowe
5. Por Janosik
O odmianie
Preferowane stanowisko: słoneczne
Nawodnienie: umiarkowana wilgotność
Odczyn podłoża: obojętny
Rodzaj gleby: żyzna
Cechy indywidualne: do gruntu
Zbiory: późna jesień
Kolor owoców: zielony
Przydatność do spożycia: deserowe