Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów spożywanych niemal na całym świecie. Nie każdy jednak wie, jak w zasadzie wydobywane są ziarna kawowca oraz gdzie i jak ta roślina jest uprawiana. Wiedza ta może natomiast okazać się istotna w przypadku wybierania idealnej mieszanki kawowej. W trakcie tej czynności przydatne mogą okazać się informacje na temat terenu oraz wysokości upraw, które wpływają na późniejszy smak napoju. Dowiedz się, jak i gdzie rośnie kawowiec.
Kawowiec – czym jest i gdzie można go spotkać?
Kawowiec to roślina należąca do wiecznie zielonych drzew. Jej budowa składa się z naprzemianległych pojedynczych liści, białych bądź beżowych kwiatów najczęściej zebranych w kwiatostany oraz owoców występujących w postaci pestek przypominających małe jagody. To właśnie nasiona są wykorzystywane w produkcji kawy, ponieważ zawierają one składnik, jakim jest kofeina.
Kawowiec jest dość problematyczny w uprawie, ponieważ wymaga on odpowiednich warunków do prawidłowego wzrostu. Najbardziej uniwersalne środowiska dla wegetacji występują w strefie międzyzwrotnikowej. Roślina lubi bowiem wilgoć i ciepło, dlatego najczęściej rośnie w terenach, gdzie temperatura przyjmuje wartości umiarkowane przez cały rok oraz gdzie występują pory deszczowe i suche na przemian. Do największych producentów upraw kawowca zalicza się takie kraje, jak:
- Brazylia,
- Wietnam,
- Kolumbia,
- Indonezja,
- Etiopia,
- Indie,
- Uganda.
Jakie są gatunki kawowca?
Na świecie obecnie wyróżnia się ponad 150 gatunków kawowca. W produkcji mieszanek kawowych wykorzystuje się natomiast wyłącznie dwa najpopularniejsze, które w składzie zawierają najlepsze i największe ilości kofeiny.
- Kawa Arabica – zajmuje około 60% upraw, a jej kwasowość jest zazwyczaj dość wysoka. Najczęściej w trakcie odpowiedniej obróbki wydobywa się z niej smaki o profilu owocowym, kwiatowym lub czekoladowym. Zawartość kofeiny jest niższa niż w przypadku drugiego gatunku i wynosi ok. 1,5%.
- Kawa Robusta – polecana jest osobom, które szukają intensywnych doznań smakowych oraz solidnego pobudzenia. W składzie zawiera od 2,5% do 3% kofeiny, dzięki czemu doskonale orzeźwia organizm. Ze względu na to ma ona bardziej goryczkowy smak niż Arabika. Jej plantacje to około 40% wszystkich upraw.
Niektórzy producenci pobudzających mieszanek decydują się na łączenie obu rodzajów kawy, tworząc najbardziej wyważone smaki. Każdego gatunku ziaren można spróbować, korzystając z produktów dostępnych w sklepie Cafe Silesia.
Jak rośnie kawowiec?
Aby w zaciszu domowym pojawiła się wysokiej jakości kawa ziarnista, konieczna jest jej wcześniejsza uprawa. Sam proces życia kawowca jest długi, a jego odpowiednia obróbka wymaga odpowiedniej wiedzy oraz doświadczenia.
Kawowce rosną na mniejszych farmach przez około dwanaście miesięcy, a następnie przesadza się je do większych plantacji. Po kolejnych czterech latach drzewka wypuszczają pierwsze owoce. Cały ten proces wymaga nieustannego i regularnego nawożenia i pielęgnowania. Pierwszy zbiór pestek następuje dopiero po mniej więcej siedmiu miesiącach. Gdy kawowiec osiągnie etap produkcyjny, cykl rozkwitania powtarza się co roku. W tym czasie doglądanie rośliny jest równie ważne, tak aby uchronić ją przed ewentualnym grzybem czy chorobą.