Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw na świecie. Do tej pory wyodrębniono 38 gatunków kapusty z czego na dziko 21 występuje w Europie głównie w rejonach Morza Śródziemnsego. Dzika kapusta zasiedla miejsca piaszczyste np. nadmorskie.
1. Kapusta chińska Pak Choi
2. Kapusta włoska Vertus
3. Kapusta Sir
4. Kapusta Stożkowa późna
5. Kapusta włoska Vertus
6. Kapusta brukselska Groninger
7. Kapusta głowiasta Szarada
8. Kapusta brukselska Brukselka Groninger
9. Kapusta głowiasta biała Sława
10. Kapusta pekińska Manoko
11. Kapusta głowiasta Amager Kurzstrunkig
1. Kapusta chińska Pak Choi
O odmianie
Preferowane stanowisko: słoneczne
Nawodnienie: umiarkowana wilgotność
Odczyn podłoża: obojętny
Rodzaj gleby: żyzna
Cechy indywidualne: do gruntu
Zbiory: jesień
Kolor owoców: zielony
Przydatność do spożycia: przetwórcze
2. Kapusta włoska Vertus 2
O odmianie
Preferowane stanowisko: słoneczne
Nawodnienie: umiarkowana wilgotność
Odczyn podłoża: obojętny
Rodzaj gleby: żyzna
Cechy indywidualne: do gruntu
Zbiory: jesień
Kolor liści/igieł:zielony
Przydatność do spożycia: przetwórcze
Opis
3. Kapusta głowiasta biała Sir F1
O odmianie
Preferowane stanowisko: słoneczne
Nawodnienie: umiarkowana wilgotność
Odczyn podłoża: obojętny
Rodzaj gleby: żyzna
Cechy indywidualne: do gruntu
Zbiory: lato
Przydatność do spożycia: przetwórcze
Kolor owoców: biały
4. Kapusta głowiasta biała Stożkowa
O odmianie
Preferowane stanowisko: słoneczne
Nawodnienie: umiarkowana wilgotność
Odczyn podłoża: obojętny
Rodzaj gleby: żyzna
Cechy indywidualne: do gruntu
Zbiory: jesień
Kolor owoców: zielony
Przydatność do spożycia: przetwórcze
5. Kapusta włoska Vertus 2
O odmianie
Preferowane stanowisko: słoneczne
Nawodnienie: umiarkowana wilgotność
Odczyn podłoża: obojętny
Rodzaj gleby: żyzna
Cechy indywidualne: do gruntu
Zbiory: lato
Kolor owoców: zielony
Przydatność do spożycia: przetwórcze
6. Kapusta brukselska Groninger
O odmianie
Preferowane stanowisko: słoneczne
Nawodnienie: umiarkowana wilgotność
Odczyn podłoża: obojętny
Rodzaj gleby: żyzna
Cechy indywidualne: pod osłony
Zbiory: wczesne lato
Kolor owoców: zielony
Przydatność do spożycia: przetwórcze
7. Kapusta głowiasta biała Szarada
O odmianie
Preferowane stanowisko: słoneczne
Nawodnienie: umiarkowana wilgotność
Odczyn podłoża: obojętny
Rodzaj gleby: żyzna
Cechy indywidualne: do gruntu
Zbiory: jesień
Kolor owoców: zielony
Przydatność do spożycia: przetwórcze
8. Kapusta brukselska Brukselka Groninger
O odmianie
Preferowane stanowisko: słoneczne
Nawodnienie: umiarkowana wilgotność
Odczyn podłoża: obojętny
Rodzaj gleby: żyzna
Cechy indywidualne: do gruntu
Zbiory: jesień
Kolor owoców: zielony
Przydatność do spożycia: deserowe
9. Kapusta głowiasta biała Sława
O odmianie
Preferowane stanowisko: słoneczne
Nawodnienie: umiarkowana wilgotność
Odczyn podłoża: obojętny
Rodzaj gleby: żyzna
Cechy indywidualne: do gruntu
Zbiory: jesień
Kolor owoców: zielony
Przydatność do spożycia: przetwórcze
10. Kapusta pekińska Manoko F1
O odmianie
Preferowane stanowisko: słoneczne
Nawodnienie: umiarkowana wilgotność
Odczyn podłoża: obojętny
Rodzaj gleby: żyzna
Cechy indywidualne: do gruntu
Zbiory: jesień
Kolor owoców: zielony
Przydatność do spożycia: deserowe
11. Kapusta głowiasta biała Amager Kurzstrunkig
O odmianie
Preferowane stanowisko: słoneczne
Nawodnienie: umiarkowana wilgotność
Odczyn podłoża: obojętny
Rodzaj gleby: żyzna
Cechy indywidualne: do gruntu
Zbiory: jesień
Kolor liści/igieł:zielony
Przydatność do spożycia: przetwórcze