Żywność fermentowana pomocna w trosce o mikrobiotę.

Zdrowa żywność budzi obecnie duże zainteresowanie wśród konsumentów. Właśnie z tego powodu również żywność fermentowana staje się coraz bardziej popularna. Produkty te pomagają nam dbać o zdrowie w sposób prosty i bardziej naturalny niż za pomocą suplementów czy leków.

Produkty sfermentowane jako część żywności funkcjonalnej.

Koncepcja żywności funkcjonalnej narodziła się w Japonii. W latach 80. XX wieku japońskie władze odpowiedzialne za opiekę zdrowotną zdały sobie sprawę, że aby kontrolować koszty opieki zdrowotnej, wynikające z wydłużenia średniej długości życia osób starszych, należy zapewnić im także lepszą jakość życia. Wprowadzono nową koncepcję żywności, która została opracowana specjalnie w celu poprawy zdrowia i zmniejszenia ryzyka chorób. Sfermentowane produkty żywnościowe, które wchodzą w skład składniki biologicznie czynne, które mają korzystny wpływ na zdrowie i zmniejszają ryzyko chorób. Przykłady żywności funkcjonalnej obejmują żywność zawierającą pewne składniki mineralne, witaminy, kwasy tłuszczowe lub błonnik pokarmowy, żywność, do której dodano substancje biologicznie czynne, takie jak fitochemikalia lub inne przeciwutleniacze, oraz probiotyki.

Dlaczego spożywanie sfermentowanej żywności jest korzystne?

Zdrowe nawyki żywieniowe, dbałość o to, co się je, oraz zróżnicowana dieta stają się coraz bardziej popularne we współczesnym społeczeństwie. Nowy styl życia doprowadził do porzucenia pewnych zdrowych nawyków żywieniowych. To właśnie w tym kontekście pojawiła się żywność funkcjonalna, czyli taka, która zapewnia korzyści zdrowotne. Dlatego spożywanie sfermentowanej żywności przynosi nam szereg korzyści.

  1. Żywność fermentowana poprawia trawienie.
  2. Przywraca właściwą równowagę bakterii w jelitach — optymalizuje to działanie układu odpornościowego.
  3. Surowa, sfermentowana żywność jest bogata w enzymy.
  4. Fermentowanie żywności zwiększa zawartość witamin.

Spożywanie sfermentowanej żywności pomaga nam wchłaniać składniki odżywcze, które spożywamy. Ponadto niektóre fermentowane produkty spożywcze są wyjątkowym źródłem niezbędnych składników odżywczych, takich jak witamina K2. Pomoże to zapobiec osteoporozie, chorobom serca i stwardnieniu tętnic. Fermentowanie żywności pomaga zachować ją przez długi czas. Proces fermentacji żywności nie wiąże się z wysokimi kosztami ekonomicznymi. Fermentowanie żywności zwiększa jej walory smakowe.

Przykłady żywności fermentowanej.

Kimchi.

Kimchi to sfermentowany produkt pochodzenia koreańskiego. W zasadzie każda koreańska rodzina ma swój własny przepis na Kimchi, ponieważ można do niego dodawać różne warzywa, zioła i przyprawy. Zasadniczo jednak potrawa ta jest przygotowywana z dwóch kluczowych składników: kapusty pekińskiej i koreańskiej papryki. Jest bogaty w wapń i dostarcza witamin A, B i C. Uważany za produkt probiotyczny.

Kiszona kapusta.

Dokładne pochodzenie tego produktu nie jest znane, ponieważ niektórzy uważają, że jest on pochodzenia azjatyckiego, podczas gdy inni twierdzą, że jest to produkt europejski. Wiadomo, że jest bogaty w witaminę C, bakterie kwasu mlekowego i bifidobakterie, czyli probiotyki. Kiszoną kapustę spożywa się zwykle zimą, kiedy nie ma zbiorów, ponieważ proces fermentacji przedłuża jej trwałość. Kiszoną kapustę przygotowuje się głównie z dodatkiem białego wina, przypraw i boczku.

Kombucza.

Legenda głosi, że to odkrycie uratowało życie chińskiemu cesarzowi ponad 2000 lat temu. Mówi się, że kiedy zachorował, lekarz podał mu kombuchę jako środek leczniczy i został wyleczony. Jest to fermentowany napój sporządzany z liści herbaty i cukru. Jest on nasączany i zaszczepiany kolonią mikroorganizmów, które sprzyjają fermentacji. Kolonia ta nazywana jest “grzybem nieśmiertelności”, ponieważ kultura kombuczy może przetrwać przez bardzo długi czas.

Kefir.

Jego początki sięgają Kaukazu. Wcześniej plemionom zamieszkującym te tereny nie wolno było przekazywać go obcym, ponieważ był uważany za święty. Mówi się jednak, że ktoś podarował go w prezencie pewnemu Bułgarowi, i to właśnie wtedy zaczął rozprzestrzeniać się po całym świecie. Kefir to produkt wytwarzany z granulek drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Dostarcza do 30 razy więcej probiotyków niż jogurt, do którego jest bardzo podobny. Różnica polega jednak na tym, że ten fermentowany napój ma kwaśny, lekko alkoholowy, musujący i kremowy smak.